Home Blog Spotlock met jog functie

Spotlock met jog functie

Spotlock met jog functie

Spotlock
De spotlock functie op je MinnKota is eigenlijk een zeer geavanceerd anker. Doormiddel van een GPS ontvanger staat hij in verbinding met satellieten die rond de aarde draaien. Hierdoor wordt de precisie positie bepaald. Deze bepaling is heel nauwkeurig, zo nauwkeurig zelf dat wanneer je de spotlock functie inschakelt de boot op een vierkante meter blijft liggen.

En dat is voor ons vissers handig, zeg maar heel handig! Zo kun je namelijk bij het werpend vissen mooi op de plek blijven liggen om een bepaalde stek uit te werpen. Zelf gebruik ik de spotlock veel op de rivieren. Als er een goede stroming staat is de snoekbaars erg actief. Maar om effectief te kunnen werpen richting haveningangen of mondingen is een goed anker een must!
Ook tijdens de dril is de spotlock makkelijk, zeker op sterk stromend water. Doordat alles in een netwerk zit kun snel op iedere plek in de boot de spotlock kunt in of uitschakelen. Tijdens de dril net voor het scheppen van de vis zet ik de spotlock uit. Hierdoor drijft de boot met de stroming mee en wordt het scheppen van de vis makkelijker in de stroming. Omdat je nu meedrijft met de gehaakte vis.
Eenmaal de vis in het net, druk ik weer op de spotlock. De boot blijft weer goed op zijn plek liggen en ik kan met een gerust hart de vis onthaken en een foto maken voordat ik hem weer laat zwemmen. Ik vaar het stuk dat ik ben afgedreven terug op de benzinemotor en het spel begint weer opnieuw. ;-)

Jog functie
Ook een zeer handige functie op de spotlock is de Jog functie. Je kunt hiermee naar links, rechts, voor en achteruit. Bij 1 keer drukken op de afstandsbediening verplaatst het ankerpunt op de MinnKota 1,5m en bij 2 keer drukken 3m. Dit is heel handig voor o.a. de verticaal vissers onder ons. Als je de vis gevonden hebt op een spot, blijven ze over het algemeen niet liggen.
Door de Jog functie te gebruiken als je op het anker ligt, kun je de vis goed volgen. Omdat de MinnKota op anker blijft liggen en de Jog functie alleen het ankerpunt verplaatst. Zal er geen afwijking zijn. Dit in tegenstelling tot de motor van de spotlock afhalen, verder varen en weer op spotlock. Door wind en stroming zul je snel wegdrijven van je spot.
Suc6 en ik hoop dat het visdag makkelijker gaat maken met deze informatie! Groet Bart van den Boom