Home Nieuws Waarom Lithium?

Waarom Lithium?

Waarom Lithium?

Waarom Lithium?
Lithium accu’s zijn al een paar jaar in opkomst. Steeds meer vissers en watersporters kiezen voor elektrisch varen met een lithium accu. Er zijn steeds meer en geschikte lithium accu’s die voorzien in de energiebehoefte op en rond het water. Rebelcell biedt innovatieve accu’s die geschikt zijn voor de fluistermotor, boegmotor, elektrische buitenboordmotor, voerboot of voor overige elektra aan boord zoals de fishfinder of de dieptemeter.
Lood vs Lithium
Lithium accu’s hebben veel voordelen ten opzicht van loodaccu’s. Loodaccu’s zijn echter een stuk goedkoper in aanschafwaarde dan een lithium accu. De goedkoopste accu optie zal dus vaak een loodaccu zijn. Lithium accu’s zijn een stuk lichter van gewicht, hebben een langere levensduur en kunnen diep ontladen worden. In de aanschaf zijn Lithium accu’s iets duurder dan loodaccu’s maar over de gehele levensduur ben je vaak goedkoper uit met een Lithium accu, omdat ze langer meegaan.
Licht van gewicht
Niet voor niets is de uitdrukking loodzwaar. Iedereen die weleens een loodaccu op heeft getild weet hoe zwaar loodaccu’s zijn. Rebelcell accu’s zijn vaak vele malen lichter dan vergelijkbare AGM of semi-tractie loodaccu’s. Een Rebelcell 12V50 AV lithium accu weegt slechts 5kg terwijl een loodaccu met dezelfde capaciteit (een 105Ah semi-tractie) meer dan 26kg weegt. De vaartijd met beide accu’s met een fluistermotor is echter even lang.
Langere levensduur
Lithium accu’s hebben veel meer levenscycli dan loodaccu’s. Dat wil zeggen dat je ze vaker kan opladen en ontladen. Loodaccu’s hebben doorgaans 300-500 cycli. Om dit aantal cycli te halen dien je ook nog eens zeer zorgvuldig met de accu om te gaan (niet te diep ontladen, direct laden na gebruik etc.) Bij een lithium accu heb je zo 1000 cycli en kan er minder “mis” gaan. Per vaarbeurt kom je vaak dus niet eens duurder uit met een Lithium accu.
Battery Management System (BMS): nooit meer te diep ontladen
Loodaccu’s mogen tussen de 50 en 75% ontladen worden. Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat slecht één keer te diep ontladen al kan betekenen dat de accu onherstelbaar beschadigt. Als je dus even niet goed oplet tijdens het varen kan je de accu al kapot maken. Alle lithium accu’s die Rebelcell aanbiedt zijn hiertegen beveiligd door een ingebouwd BMS. Hierdoor kan je gewoon doorvaren totdat de accu helemaal leeg is.
Overige voordelen van Lithium accu’s
–  Snel opladen. Alle lithium accu’s kunnen geladen worden met verschillende laders en ook met snelladers. Hierdoor kunnen lithium accu’s vaak sneller geladen worden dan loodaccu’s.
– Behoud van volle stuwkracht. Lithium accu’s geven tot ze bijna leeg zijn een hogere spanning dan loodaccu’s, waarbij juist de spanning minder wordt naarmate ze leger raken. Hierdoor behoudt je continu de volledige stuwkracht met een lithium accu.
Minder kans op schade. Lithium accu’s kunnen diep ontladen worden en kunnen er beter tegen als ze een tijd niet gebruikt worden. Daarnaast kunnen ze beter tegen lage of hoge temperatuur.
Minder jaarlijks verlies: Lithium accu’s behouden hun capaciteit beter als ze oud worden. Loodaccu’s hebben ieder jaar merkbaar iets minder capaciteit.
Kies de juiste accu
Voor het kiezen van de juiste accu dient eerst de vraag te worden gesteld waarvoor je de accu gaat gebruiken. Gebruik je deze alleen voor een voerboot dan heb je de 12V07 AV of de 12V18 AV nodig. Gebruik je de accu voor een fluistermotor, boegmotor of elektrische buitenboordmotor dan heb je een accu uit de (blauwe) AV-lijn nodig voor een 12 volt motor of (witte) 24V accu voor een 24V motor.
Lithium Li-ion techniek
Er zijn verschillende soorten Lithium accu technieken. Die verschillen op het gebied van levensduur, veiligheid, energiedichtheid, spanning en prijs. Er is dus geen ‘beste’ lithium techniek, dit hangt met name af van waar je de accu voor wilt gebruiken. Voor de AV-lijn levert Rebelcell accu’s op basis van Li-ion (Li-NMC om precies te zijn). Deze zijn veilig, gaan lang mee en zijn lichter en compacter dan bijvoorbeeld LiFePO4 accu’s. En daarmee de beste keus. LiFePO4 is voor het starten een betere techniek doordat deze een hogere piekspanning kan leveren die nodig is. Vandaar dat de Rebelcell Start accu een LiFePO4 accu is.